Tyvärr finns det ingen Goodbye to Language av Godard på den här listan, och det förlorar jag en hel del kulturpoäng på. Jaja, nu gör vi slut på det här året.
10. Lego-Filmen
Den här filmen kom som lite från ingenstans och blev den bästa animerade filmen 2014 i mina ögon. Jag ska erkänna att jag inte trodde mer om Lego-Filmen på förhand än att den skulle vara en kvick cash in men ack så fel jag hade. Den är slående välskriven för att vara så väldigt riktad mot barn och även för mig som närmar mig 40 är den riktigt underhållande. Och rolig! Och snäll! Röstskådespeleriet är dessutom väldigt bra och fyllt av kända skådespelare (Morgan Freeman och Liam Neeson bl.a.). Dock går tempot i den mest rasande av hastigheter och jag har en del problem med vissa scener mot slutet, men i regel var Lego-filmen en mycket trevlig upplevelse. Massor med popkulturella referenser för stofiler som mig också, kul! Chris Pratt spelar för övrigt huvudrollen, och han är ju faktiskt med i allt nuförtiden.
Trailer!
Trailer!
9. X-Men: Days of Future Past
Oj, det här är en seriöst mörk film. Den är inte jätteblodig eller så men det här måste nog vara den våldsammaste marvel-filmen någonsin, och dessutom en av de bästa. Den är dyster, superseriös och har dessutom slående bra skådespeleri för att vara en film om superhjältar. Den lider av riktigt dåliga specialeffekter på sina ställen och vissa karaktärer borde kanske fått vara med lite mer (Jennifer Lawrence som Mystique är en bra karaktär, även om jag kan känna att hon får väl mycket fokus), men i övrigt är denna sjunde film i serien riktigt bra. Jag vet dock inte riktigt hur tidsresandet alls fungerar, för ärligt talat känns det heeeeelt ologiskt.
Men ska jag kanske vara helt ärlig med er nu? Folk ser inte filmer av den här typen för att se något smart generationsdrama eller dylikt, utan det är för bra action och rätt coola scener vilket Days of Future Past har gott om. Den har faktiskt en oväntat bra handling också, men ingen lägger nog fokus på den. Allting som innehåller antingen karaktärerna Quicksilver eller Blink är ofta väldigt bra (och nyckelordet coolt).
8. Två Dagar, En Natt
Listans enda franska/belgiska film, och därför också den mest creddiga. Bröderna Dardenne gör tydligen bra filmer, men det här är den första jag har sett och den var riktigt bra alltså! Det händer verkligen inte jättemycket och trots att den i stort bara upprepar samma samtal med olika karaktärer om och om igen under en och en halv timme fungerar den eftersom att allting känns verkligt. Den hade kunnat bli superförutsägbar och sluta riktigt dåligt men istället blir det en film med några oväntade vändningar som också lyckas vara väldigt fin på sina ställen, trots att det väl egentligen knappt finns en enda glad stund i den. Marion Cotillard är dessutom jättebra i huvudrollen och måste både slåss mot sin egna depression och för sin framtid på hennes jobb. Det är hårt, det är franskt, och det är en väldigt bra film.
Två Dagar, En Natt blir främst väldigt intressant eftersom att man får se konflikten från alla sidor och börja sympatisera inte bara med henne utan också de medarbetare hon måste övertala för att rösta på att hon ska få behålla sitt jobb istället för en väldigt stor bonus. En bra karaktärsstudie helt enkelt.
7. Captain America: The Winter Soldier
Den första Captain America var en dålig film och en vedertagen sanning i dagens samhälle är att han antagligen är den mest daterade superhjälten som existerar idag, men så kom helt plötsligt Winter Soldier och var en av årets klart bästa filmer. Det är såklart till viss del för att det knappt finns några andra filmer som någonsin haft så välkoreograferat handgemäng, men också för att den egentligen inte fokuserar på Captain America själv så mycket. Ärligt talat borde den väl hetat Captain America & Black Widow: The Winter Soldier (eller den hemska svenska titeln Return of the First Avenger) för hon är då med minst lika mycket. Utöver att filmen väljer att lägga en del fokus på roligare karaktärer är den dessutom nästan mer spionthriller än en film om superhjältar och det kanske inte låter som att det ska kunna fungera men oj vad bra det blir alltså.
Winter Soldier lider av vissa actionfilmssyndrom, som att typ stoppa en stor katastrof i sista sekunden eller när någon faller från en jättehög höjd men inte tar någon skada alls, men i regel är det här en film med väldigt bra action och dessutom en bra handling(!), även om vissa saker kanske kunnat klippas bort från den färdiga filmen (den rätt poänglösa delen med Arnim Zola, t.ex.).
Trailer!
Trailer!
6. Edge of Tomorrow
Jag visste knappt att det skrevs böcker i Japan, men tänka sig, här är en film baserad på just en sådan. Edge of Tomorrow kom lite från ingenstans och visade sig vara riktigt, riktigt bra. Den är smart, den är rolig och har dessutom två väldigt bra huvudrollsinnehavare. Tom Cruise som person kan man säga mycket om men hans skådespelarförmåga är det verkligen inget fel på, och Emily Blunt är ju i stort sett den kvinnliga Chris Pratt i det att hon är med i allt, men också är en bra mycket bättre skådespelare än vad han är. Just Cruise och Blunt var faktiskt också med i en av mina favoritfilmer från förra året, Oblivion, men det här är en mycket bättre film än den.Någonting Edge of Tomorrow verkligen gör rätt är att den håller ett genomgående bra tempo och även om det kanske finns en del logiska frågetecken så är den definitivt nog underhållande för att jag inte ska vilja ifrågasätta dem på något mer djupgående plan. Bra action dessutom, även om jag har lite problem med vissa av specialeffekterna som ser oerhört overkliga ut. Årets stora överraskning, utan tvekan.
Trailer! (ska dock sägas att trailern får filmen att se bra mycket sämre ut än vad den faktiskt är)
5. Gone Girl
David Fincher är en fantastisk regissör, kanske den allra bästa. Se7en och Fight Club hör definitivt till mina favoritfilmer någonsin, och även om han kanske inte riktigt gör filmer av den kalibern längre är Gone Girl en ytterst bra film. Ben Affleck och Rosamund Pike (som jag väl ärligt talat bara känner till för att hon var med i James Bond-klassikern Die Another Day där hon spelade Miranda Frost) gör båda ett mycket bra jobb i sina roller och åtminstone fram till slutet är filmen väldigt spännande och intressant. Hade det inte varit för ett rätt dumt slut där en av karaktärerna börjar kännas lite för galen och trope-aktig hade jag definitivt satt Gone Girl högre för det finns egentligen inga andra klagomål. Den är lång, men känns aldrig för lång och har dessutom väldigt snyggt foto vilket kan rädda även en dålig film (vilket Gone Girl definitivt inte är). Och Rosamund Pike, åh vilken behagligt djup röst hon har. Jag skulle kunna lyssna på henne dygnet runt. Utöver rösten förtjänar hon nog att vinna den Golden Globe hon nominerats till också, för hon är verkligen jättebra här.Kort sagt en smart och väldigt bra film med ett slut som förstör mycket för mig alltså. Tydligen ska slutet vara den svagaste delen även i boken, om någon var intresserad av att läsa den.
Trailer!
4. Comet
Är jag den enda som har sett den här filmen? Ja? Okej då, men den är ändå väldigt bra så jag förstår inte varför. Årets stora romantiska film är väl antagligen The Fault in Our Stars, men den här är i mina ögon en bra mycket bättre historia. Comet är kanske en något förvirrande liten film om kärlek där det är osäkert vad som sker när, och om det överhuvudtaget sker i samma universum, men lägger man bara ihop allting får man en mycket romantisk och mysig film, som dessutom har dialog att dö för. Den är inte naturlig eller verklig på nästan något sätt alls, men det gör som ingenting när allting känns så surrealistiskt.
Den innehåller också slående lite humor för att marknadsföras som romantisk komedi. Egentligen är det väl en typisk romantisk indie-film men det är någonting som gör att jag gillar den lite mer än mängden i genren för det här året, och det är till viss del slutet som jag personligen älskade och det är mycket tack vare den strålande dialogen. Skådespeleriet är kanske inte alltid av högsta klass men i det här fallet bryr jag mig faktiskt inte. Comet är en jättehärlig film som blandar sorg, romans och liiiite humor på ett väldigt bra sätt! Och så är den snygg också. Riktigt, riktigt snygg.
Trailer!
Trailer!
3. Fury
Åh, äntligen ett bekant ansikte. Antagligen är jag den enda i hela världen som sätter Fury så här högt upp på en lista över de bästa filmen för året, men jag gillade den verkligen! Att jag såg den på en väldigt bra biograf gör nog inte saken värre. Jag har ju skrivit om Fury förr och känner mig lite lat så här är bara lite ctr+c från julafton!
"Rent stilmässigt och filmiskt är Fury snudd på perfekt. Den är jättesnygg men ändå passande mörk och realistiskt brutal, har väldigt bra filmade scener samt riktigt storslagen scenografi. Trots det storslagna tror jag dock att det är scenerna inuti filmens eponyma pansarvagn som är mest effektfulla och jag kunde verkligen känna av klaustrofobin när de alla satt i det där trånga utrymmet som antagligen skulle bli deras grav.
Trots att den ser realistisk ut ska det sägas att Fury definitivt inte alltid är någon extremt verklig film men vill jag se en film skildra ett krig med 100% autencitet tittar jag på en dokumentär och inte en krigsfilm med en 100 år gammal Brad Pitt i huvudrollen. Det är såklart inte fel och oberättigat att klaga på dessa orealistiska inslag, men jag personligen hade inga problem inte om dem."
Och ja, Brad Pitt är väldigt bra i den men jag skulle ljuga om det här var hans allra bäst insats. Han är dock väldigt bra i sina stunder och jag gillar hans karaktär, trots att han heter Wardaddy. Och filmens soundtrack är fantastiskt! Årets bästa! 5/5! Heja soundtrack!
Trailer!
Och ja, Brad Pitt är väldigt bra i den men jag skulle ljuga om det här var hans allra bäst insats. Han är dock väldigt bra i sina stunder och jag gillar hans karaktär, trots att han heter Wardaddy. Och filmens soundtrack är fantastiskt! Årets bästa! 5/5! Heja soundtrack!
Trailer!
2. Interstellar
När jag såg Interstellar var jag i en svacka och så trött på film, men den fick mig att inser varför jag älskar mediet så mycket. Det är ingen perfekt film alls, men den är fantastisk och nästan vilket annat år som helst hade den varit en klar etta. Trots en speltid på nästan tre timmar är den aldrig tråkig, alltid jättesnygg och fruktansvärt underhållande. Det är klart att allting inte riktigt går ihop (vilket man väl visserligen får ta när det är science fiction) och hela grejen med att kärleken erövrar allt inte riktigt passar in med resten av filmen, men dessa är bara små petitesser. Vad jag framförallt älskar med Interstellar är estetiken och att den lyckas vara så engagerande trots att det kanske egentligen inte sker så mycket spänning som filmen vill försöka påstå. Det är kul också med en Sci-fi film som rätt och slätt handlar om rymden och inte någon farlig utomjordisk ras eller dylikt. Det är bara rymdonani till max, och det fungerar strålande för mig. Att Matthew McConaughey är orange tycker jag däremot är lite obehagligt, för det är inte en hudton som någon frisk människa bör ha.
1. Nightcrawler
Nightcrawler är en otrolig film. Allt är bra med den. Fotot är extremt snyggt, skådespeleriet (framförallt från Jake Gyllenhaal) är fantastiskt, handlingen är intressant och intrigen tar många oväntade vändningar. Till skillnad från många andra filmer på listan är den inte alls storslagen på något sätt utan väldigt minimalistisk med slående lite våld med tanke på temat. Dessutom lyckas filmen med konsstycket att vara något av en suuupermörk komedi utan att egentligen använda sig av några skämt och den är ganska tydlig satir på mediesamhället. Jag vet inte ens vad mer jag kan skriva egentligen. Den hade kunnat vara lite längre antar jag, men det är knappt ens ett klaogmål.
Det här är ett år jag kan erkänna att Pitten inte är bäst, för det är faktiskt lille Jake. Satan vad bra han är här, och vad intressant det är att se en film där huvudpersonen är så extremt osympatisk.
Äh, nu måste jag sluta. Jag kommer bara hylla filmen mer annars. Årets klart bästa film rakt igenom med en av filmhistoriens klart bästa catch phrases: If you want to win the lottery, you have to make the money to buy a ticket. Super.
Trailer!
Trailer!
Filmer som var snubblande nära listan: Guardians of the Galaxy, The Fault in Our Stars, Boyhood, The Theory of Everything
*
Om någon undrar var Godzilla årets sämsta film, och Foxcatcher den största besvikelsen.